Home Provincies

Provincies

Drenthe

De provincie die Assen als hoofdstad kent staat bekend om de bijzondere en oude “monumenten”: de hunebedden. Dit zijn resten van prehistorische grafkamers.
Bekijk plaatsen

Flevoland

Deze provincie bestaat het minst lang van allemaal. Flevoland bestaat uit 2 polders die allebei zijn ontstaan door het droogleggen van delen zee. De hoofdstad van deze provincie is Lelystad.
Bekijk plaatsen

Friesland

Deze Noordelijk gelegen provincie staat bekend om de nuchterheid van de mensen. Een van de bekendste mensen die oorspronkelijk uit Friesland komt is topmodel Doutzen Kroes. Deze provincie heeft zelfs een eigen regionale taal: Fries. Een typisch Friese lekkernij is suikerbrood. De hoofdstad is Leeuwarden.
Bekijk plaatsen

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland met een oppervlakte van ruim 5000 vierkante kilometer. De hoofdstad van deze midden-oostelijk gelegen provincie is Arnhem.
Bekijk plaatsen

Groningen

De hoofdstad van Groningen is ook gelijknamig aan de provincie. Een typisch Groningse specialiteit is de “eierbal”.
Bekijk plaatsen

Limburg

Limburg is de zuidelijkste provincie van Nederland. Het is de enige provincie die een heuvelachtig landschap heeft. Een bekende toeristische trekpleister is het drielandenpunt, waar de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Een typisch Limburgse lekkernij is de Limburgse vlaai.
Bekijk plaatsen

Noord-Brabant

Deze provincie wordt vaak afgekort tot Brabant. Deze provincie die in het zuiden van ons land ligt staat bekend om de gezelligheid. Een van de bekendste Brabanders is toch wel Guus Meeuwis. De hoofdstad is ’s-Hertogenbosch, waar de bekende gebakjes “Bossche Bollen” vandaan komen.
Bekijk plaatsen

Noord-Holland

De hoofdstad van deze provincie is Haarlem, maar de grootste stad en tegelijk de hoofdstad van Nederland is Amsterdam, die bekend staat om het grote aantal toeristen die er vrijwel altijd zijn.
Bekijk plaatsen

Overijssel

Deze provincie in het oosten van Nederland wordt van Gelderland gescheiden door rivier de IJssel. De hoofdstad is Zwolle.
Bekijk plaatsen

Utrecht

De hoofdstad van deze provincie kent dezelfde naam als de provincie zelf. Utrecht staat bekend als een gezellige studentenstad.
Bekijk plaatsen

Zeeland

Zeeland is een provincie die vlakbij België ligt. Het staat bekend om de zee en het strand, mosselen en bolussen. De hoofdstad is Middelburg. Het dorp Zoutelande is dankzij de Zeeuwse band Bløf erg bekend geworden door het gelijknamige nummer.
Bekijk plaatsen

Zuid-Holland

Deze provincie is een van de meest dichtbevolkte, en heeft ontzettend veel industrie. De hoofdstad van Zuid-Holland is Den Haag, waar de Nederlandse regering en het parlement zijn gevestigd. Maar de grootste stad van de provincie is Rotterdam.
Bekijk plaatsen